Ordföranden har ordet

Fina röda snittamaryllis på köksbordet och utanför köksfönstret juligt snöfall och prunkande krysantemum. Jo, ni läste rätt och jo, de heter så, det vet jag trots att jag inte är världsbäst på växtnamn (vilket många tror att jag är bara för att jag är ordförande i trädgårdssällskapet). Så här var det; sommaren 2016 planterade jag vita krysantemum i balkonglådan utanför köksfönster, och när de vissnade ner framåt hösten la jag ditt ett vackert täcke med granris. Inte för att skydda plantorna, bara för syns skull och för att göra fint till jul. Förra våren när det var dags att byta granriset mot något mer somrigt så såg jag att det var små gröna plantor på väg upp. Inte mindes jag vad det var som hade stått där sommaren innan och lite förvånad över att jag satt någonting där som var både flerårigt och härdigt. Vad kunde det ha varit? Väntan blev lång, hela sommaren var det bara grönt. Det såg ut som krysantemum, men är de perenna? En vägg så tät att katten inte kunde hoppa upp på fönsterblecket som hon brukar. Efter tips från coachen stressade jag plantorna genom att snåla med vattnet. Sedan klippte jag ner dem. Men nej, inga knoppar och inga blommor. Förrän i november när jag kom släpande på ett nytt lass granris för att göra vinterfint. Då var hela lådan översållad av knoppar och nu står den i full blom, trots flera tillfällen med frost och snö. Nu har de blommat så fint i nästan två månader.

Inför förra julen skrev jag om mina försök att väcka liv i gamla amaryllis-lökar och det gick något sånär. En del blommade igen medan andra borde ha hamnat i komposten. Jag gillar ju det där med julpynt som gör sig bättre i komposten än i en låda på vinden, när julen är över. Men nu har jag nog fallit på eget grepp. I somras planterade jag hela kryddlådan full med gamla amaryllis-lökar i skiftande skick och storlekar. La dem på kylbehandling under altanen i september, planterade i ny jord i november och nu står dem med nattmössor i rader på elementen. Några har jag faktiskt lyckats skrämma liv i och än är hoppet inte ute för resten av dem. Men som sagt, nu hamnar ju julpyntet i en låda i trädgården istället för i en låda på vinden. Och jag har skaffat mig en massa jobb.

Nu är det dags att boka in och anmäla sig till vårens aktiviteter och evenemang. Hoppas den nya anmälnings- och betalningsproceduren fungerar och underlättar för er. Det har den verkligen gjort för programgruppen, så att de kan fokusera på att planera och fixa aktiviteter i stället för att administrera. Vi ses i vår och notera att våren börjar redan den 27 januari med en dag full av trädgård.
Nu ska jag ut och skotta snö och ge mina krysantemum en skvätt vatten.
Odla och njut!

Helena Hemming
Ordförande