Ordförande har ordet…

I Hemträdgården nummer 3 läste jag artikeln om ”the Quiet Garden Movement” och den inspiration som en denna rörelse har lett till i form av flera svenska ”tysta” trädgårdar. Trädgården i Sollentuna var vi Trädgårdssällskapet inbjudna till för något år sedan och det var en fantastisk visning och beskrivning vi fick av ägaren Ulf Andersson. Att sakta ner och stilla sig är väl precis det en trädgård ska vara till för, men jag behöver ju inte tänka många sekunder innan jag inser att jag själv ofta far omkring som ett skållat troll för att fixa än det ena, än det andra. Det svåraste är att just att sitta still och ta det lugnt när man väl har satt sig för att vila, och då varken irritera sig på kirskålsbladet man upptäcker mitt i stjärnflockan eller rusa dit för att rycka upp det. Var sak har sin tid, kirskålen äter jag till lunch i morgon.

Jag reflekterade också över översättningen av engelskans ”quiet” till svenska – tyst vill jag inte ha i min trädgård. Jag vill ha fågelsång och insektssurr och glada barn som leker utomhus. Min engelska ordbok anger förklaringarna inget ljud, inget tal, ingen aktivitet men också lugn och fridfull, de senare speciellt om man avser att beskriva en specifik plats. Lekande, glada barn är väl inte precis lugna och fridfulla men det är ju svårt att inte bli glad i själen när man hör dem. Ljudet från motorgräsklippare och lövblåsar däremot, för absolut ingen positiv känsla med sig. Bara precis det motsatta.

På tal om gräsklippare så såg jag ett reklaminslag om en robotgräsklippare som sades klippa lika bra i alla väder. Då slog mig frågan om varför man inte ska klippa gräset när det regnar? Testade vid nästa regnskur och noterade att den lilla batteridrivna skötte sig alldeles utmärkt trots att regnet strilade in i nacken på mig och immade igen glasögonen. Ha, ha, det måste vara så att man (inte kvinna) inte har lust att gå omkring ute i regnet och bli blöt innanför kragen och tar det som ursäkt. På samma sätt som föräldrar i generationer har lurat i sina barn att man inte får bada timmen efter lunch och skyllt på risken för kramp i stället för att ärligt tala om att de vill ha lite lugn or ro.  Och förresten, klipper man gräset när det regnar så stör man inte grannarna när de sitter ute och fikar. För där någonstans går väl gränsen för vad man vill göra utomhus i regnväder.

I sommar ska jag samla regnvatten och inte låta regnet hindra mig från det jag vill och planerat att göra i trädgården. Precis som Pippi Långstrump ska jag klafsa omkring med paraply och vattenkanna när det regnar, då är jorden och växterna som mest mottagliga för blötan. För lagom med regn hoppas vi alla på i år.

Odla och njut!

Helena
Ordförande