Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Visning av Vårstavis park

juni 9 @ 18:30 - 20:30

I Vårsta strax söder om Tumba ligger en okänd park från 1915, Vårstavi, anlagd i arts- & craftsstil som var det absolut mest moderna vid den här tiden. Allt det vi tycker är självklart i en trädgård idag – uteplatser i solen, skyddade uterum med tak, många dörrar mellan ute och inne – var nytt och revolutionerande då. Idag är Vårstavis park något igenvuxen men strukturen med gångar, terrasser, utsikter och olika trädgårdsrum är fortfarande tydlig.

Vandringen leds av Barbro Gramén som tidigare inventerat Vårstavi för Perennuppropet på Alnarp och sedan skrivit en uppsats om den inom ämnet Konstvetenskap. Vi får se de mest intressanta partierna av den stora parken och höra om Poul Bjerre och hans hustru Gunhild som tillsammans skapade miljön 1914-15. Poul Bjerre var den som introducerade psykoanalysen i Sverige och många intressanta kulturpersonligheter kom att vistas på
Vårstavi under årens lopp.

Passa på att besöka en kulturhistoriskt intressant och okänd trädgårdsmiljö! Vårstavis framtid är för närvarande oviss då husen och trädgården närmast runt dem hotas av försäljning.

Parken har anlagda gångar med trappor och nivåskillnader. Ibland ojämnt underlag.

Tid: tisdagen den 9 juni Kl 18.30 – 20.30

Plats: Nynäsvägen 4, Grödinge. Obs! Fri parkering direkt efter rondellen i Vårsta, mellan väg 225 och sjön. De öppnar bommarna åt oss. I Vårsta centrum får man bara stå gratis med p-skiva 1 timme.

Kostnad: Denna aktivitet är gratis, men anmälning sker som vanligt då vi har ett maxantal på 30 personer. Det har startats en insamling av Paul Bjerre sällskapet för Vårstavis bevarande och föreningen kommer att göra en mindre donation till kontot för Vårstavis bevarande, som du gärna får lämna bidrag till: Plusgiro 95 32 59-9. SWISH 123 678 0431.

Ansvarig från föreningen: Pia Hedenblad

Sista anmälningsdag: 26 maj anmälan sker genom biljettbokning hos Simple signup, på denna länk: https://www.simplesignup.se/private_event/162556/eb93119387

Detaljer

Datum:
juni 9
Tid:
18:30 - 20:30
Evenemang Kategorier:
,