Ordförande har ordet…

Säga vad man vill om vädret sommaren 2015 men vi slipper i alla fall att vattna. Dock trivs ogräset och gräsmattan förträffligt. Och sniglarna lever livets glada dagar. I trädgården tycker jag det går rätt bra att hålla dem i schack med järnfosfat och sax men på allmänna platser som trottoarer, parker och på golfbanan kryllar det av dem och vad gör man då? Det skulle bli lite övermäktig att köra samma taktik där.

Mitt trädgårdsland består mest av nate i år, förutom jordärtskockor och bondbönor som är långa nog att nå upp genom bottenvegetationen. När jag noterade att jordgubbarnas utlöpare började slingra sig upp i gurkörten för att få lite ljus tyckte jag att måttet var rågat. Jag tog inte gräsklipparen till hjälp som jag först tänkte, och tur var väl det. För där nere i grönskan hittade jag en hel näve jordgubbar, de godaste jag ätit i år. Dessutom fanns det en kinesisk kål lagom till en middag med stekt torsk för två. Och massor av frodig gräslök.

Till en helat annan sak som inte hör odlingen till men väl Trädgårdssällskapet; Huddinge kommun har på föreslag att börja ta betalt av föreningar som använder kommunala lokaler för verksamhet för vuxna. Det kan ju vid första anblicken låta rimligt men då detta inte i första hand ska ske av kostnadsskäl utan snarare som en rättviseprincip i jämförelse med våra grann-kommuner så känns det inte alls angeläget. Varför inte gå mot strömmen och göra Huddinge till en föreningsvänlig kommun och främja alla de goda initiativ och lärorika aktiviteter föreningslivet bidrar med? Det borde bidra till att göra Huddinge till en attraktiv kommun att bosätta sig i! För vår del skulle det dessutom innebära en avsevärd kostnadsökning för våra föredrag och kurser. Vi har räknat ut att om vi behåller den aktivitetsnivå vi har haft de senaste åren så skulle hyresavgifterna öka vår totala omsättning med ungefär 50%. Vi i styrelsen har svarat på tjänstemännens remiss och vi kommer också att skicka en skrivelse med motsvarande innehåll och synpunkter till politiker i kultur- och fritidsnämnden.

Ha det så skönt i sommar och njut av allt som trädgårdsodlingen ger, antingen ni plockar i egen täppa eller köper på torget. Snart är det äppeltider och eftersom skörden ser ut att bli god så vill jag påminna om de nya möjligheter som sociala medier innebär, som t.ex. fruktkartan.se och fruktföremedling via Facebook. Vare sig du inte har några äpplen eller plommon alls, om du får ett överflöd eller om du helt enkelt vill byta lite sorter och få variation i fruktskålen så hoppas jag vi hittar varandra på vår Facebooksida i höst.

Många soliga hälsningar,
Helena Hemming

Dela inlägg

Facebook


Kommentera