Ordförande har ordet …

En dag i mitten av december gick jag en runda i trädgården och plockade upp efter stormarna Gorm och Helga. Även om vi bara fick en mindre släng av deras kraft här ute i periferin så var det en hel del som inte låg där jag hade lagt det. Under rundturen började jag också att reflektera över vad som hänt i trädgården under året. Och tänk vad mycket som jag kunde koppla direkt till Trädgårdssällskapet.

Det började med Fröminglet i januari, några frön som faktiskt tog sig. Sedan var jag på både föredrag och kurs om trägårdsdesign och det var då det stora grävandet började som jag höll på med hela sommaren. Det låter mer än det blev av det för jag harvade mig fram utmed hela tomtgränsen bland stenar och rötter under fruktträden. Vad jag lärt av Helena Åhlund på kursen var att ”definiera gräsmattan”. Först bestämmer man var gräsmattan ska vara, sedan anlägger man sina rabatter. Då slipper man konstiga hörn och snipar som ändå är omöjliga att klippa och hålla snygga. Vår gräsmatta har liksom tynat bort i kanten och lite obemärkt gått över i en ogräsremsa närmast grannens granhäck. Trots allt slit var det bara början på nästan 50m2 ny odlingsyta som inte ens kommer att nagga krocket-planen i kanten. En shopingrunda på Zetas ’rabatt’-dag och för att inte tala om växtloppisarna på Café Nytorp i juni och Kajkanten i september gav goda tillskott till planteringen. Likaså rea-tips från vännerna i trädgårdssällskapets Facebook-grupp. Och från trädgårdsvisningarna fick jag också med mig en och annan planta hem i cykelkorgen. Tur att det kommer en ny vår. Förra hösten hade vi ett föredrag av Jenny från Jennys frön och sån’t om blommande lökar och den säck med rosa tulpanlökar jag köpte blommade som en rosa marsipantårta i april, maj och juni. Snyggt till magnolian som blommade helt hysteriskt även den från april till juni. Var väl inspirerad av tulpanerna kan jag tänka. Eller så var det ett jublande tack för all fin hästgödsel från gödselhämtar-dagen på ridskolan. Mellan grävandet, för att vila ryggen, blev det några ytterligare mosaik-alster förutom att jag gjorde färdigt fågelbadet från kursen våren innan. Trädgårdsirisen har hämtat sig riktigt fint efter att Terttu med sin Perenna-grupp använde det förvuxna ståndet som övningsobjekt. Taklöken i sitt lilla betongtråg från en av våra betongkurser fick lite komplettering efter kylan förra vintern, och de senaste alstren från smideskursen nu i höst står ståtliga i ljuset från ytterbelysningen. Ja ni ser, hela trädgården är full av minnen, inspiration och alster från Trädgårdssällskapets verksamhet.

Nu finns en hel rad nya aktiviteter på hemsidan och i Trädgårdsbladet att lära sig av och att hämta inspiration ifrån. Ibland dyker det upp ytterligare evenemang som vi tipsar om i våra Nyhetsbrev som skickas till din e-mailadress. Du anmäler den via hemsidan om du inte redan gjort det.

Det lider mot jul och nyår och just nu snöar det faktiskt utanför fönstret. Det betyder vila för trädgården och vila från trädgårdsarbete. Men som vanligt vill jag slå ett slag för julpynt som kan stoppas i komposten efter tjugondedag Knut. Kransar av häckklippet, en bukett vintergröna, mossa ur gräsmattan, några vackra fröställningar och kottar kompletterat med tulpaner, hyacinter och amaryllis från torget… Trädgårdspyssel skulle man kunna kalla det.

Ser fram emot en härlig vår i trädgården!
Vi ses,
Helena Hemming
Ordförande

Dela inlägg

Facebook


Kommentera