Ordförande har ordet….

Sist jag skrev i Trädgårdsbladet var det med den långa vintern i färskt minne. Nu är det nästan omöjligt att föreställa sig naturen omkring oss i svart-vitt utan all prunkande grönska. I villaträdgårdarna smattrar det om gräsklipparna i stället för om snöslungorna och ägarna rensar ogräs i stället för att sanda isiga uppfarter.

Ogräs! Har ni funderat över vad ett ogräs är? Någonting som växer där man inte vill att just det ska växa! Revsugan som sprider sig i hela rabatten eller pepparroten som hotar att ta över trädgårdslandet om man  låter den hållas. Gräset i grusgången är definitivt ogräs men då samma gräs kämpar för sin överlevnad bland mossan i gräsmattan så blir det behandlat som en raritet. Vissa växter är dock ogräs var de än behagar sätta ner sina rötter!

Själva ordet ogräs kan man också filosofera över. Om gräs är ett gräs så borde ett ogräs vara motsatsen, med andra ord örter och två-hjärtbladiga växter. På tyska följer man samma princip, där heter det unkraut. Likaså säger man på tyska att unkraut vergeht nicht. Så sant, så sant. Men när den devisen översattes till svenska blev det lite fel. Det är alltså en trädgårdsmänniska och inte en militär man ska fråga om man undrar vad ont krut är för något.

Förra våren missade jag den veckan då det var tillåtet att elda och när höstens motsvarighet kom så var jag bortrest. Då ”valborgsbrasan” började ta för stor plats så föreslog maken att vi kunde köra den till tippen för återvinning men jag åkte i stället och köpte en kompostkvarn. Vilken uppfinning! Man kör ner hela små träd som snabbt och smidigt förvandlas till smulor. Lite lagom torra löv blir hanterbara och gör sig väldigt bra under buskar och häckar. Utan större ansträngning åstadkommer man storverk och får värdefull kompostfyllning på köpet. Och så slipper man köra till tippen.

Ta nu väl hand om er och njut av sensommarens varma kvällar. Vi ses säkert på någon av våra aktiviteter i höst.

Helena Hemming

Dela inlägg

Facebook


Kommentera