Mustning av äpplen i Huddinge

Järna musteri kommer till oss med sitt mobila musteri och mustar våra äpplen lördagen 8 oktober. Exakta tider denna dag är ej bestämda, men anmäl dig om du är intresserad så får du veta mer när det börjar bli dags.

Priserna är:
* 57kr/3L pastöriserad must – inkl bag in box. (Alltså runda slängar 19kr/L). Denna must kan du förvara i rumstemperatur i minst ett år, öppnad box i kylen håller minst en månad.
eller
* 9kr/L råmust (utan bag in box), ta med dunkar att tappa upp musten på, frys eller pastörisera den hemma.

Minimum 50-60kg (ungefär 2 fulla bananlådor eller 3-4 fulla stora papperskassar) Observera att du behöver minst 200 kg äpplen för att de inte ska behöva blanda dina äpplen med andras, om det är viktigt för dig.
Av 10 kg frukt får man 5-7 liter must, alltså 50-70%.
Betalning med kort eller kontant på plats.

Fallfrukt går jättebra att musta, du kan till och med skaka ner frukten dagen innan mustningen på en presenning eller liknande.
Skorv och skador på skalet spelar ingen roll, så länge äpplena inte är mögliga eller ruttna. Du kan också plocka ner äpplen för hand ett par veckor innan mustning, och låta dem eftermogna utan stötskador. Äpplena ska vara tvättade och oskadade.

Anmälan: Maila till anmalan@hu-bo-tradgard.org så snart som möjligt om du tror att du vill musta. Om du kan bara em/fm eller är borta någon särskild tid så skriv det också, då vi inte bestämt tider än. Mustningen kommer att ske i centrala Huddinge, på medlems villatomt. De som anmäler sig får den exakta adressen senare. Antalet deltagare kommer att vara begränsat, så anmäl dig så fort som möjligt.

Dela inlägg

Facebook


Kommentera