Trädgårdsresa till Sörmländska trädgårdar lördagen 16 augusti

Tema vatten, jord, luft

Det börjar bli en tradition med en augustiresa för oss i Huddinge-Botkyrka trädgårdssällskap. Detta är tredje året vi reser, och denna gång håller vi oss nästgårds, och tar en tur i vårt vackra Sörmland lördagen den 16 augusti.

8.00 avresa från Huddinge C
8.15 Upphämtning på McDonalds i Botkyrka, tvärs över motorvägen från Bauhaus sett. Enbart för dem som föranmält detta!

10.00-11.15 Lindbro Trädgård, Sköldinge, Håkan & Birgitta Stenström
Vi besöker Lindbro trädgård, Håkan & Birgitta Stenströms trädgård i Sköldinge, nära Flen/Katrineholm. Deras trädgård är en samlarträdgård på 6000m2, med 3000 olika sorters växter. Några släkten är mer representerade än andra, nämnas kan Arisaema, Trillium, Cypripedium, Anemonella, Paeonia och Anemone nemorosa.
Stilen, eller stilarna, är inspirerade av japansk trädgårdskonst, klassisk stil och nytt modernt tänkande. Här blandas stenpartier, våtpartier och lundpartier och i mitten slingrar sig ett vattendrag med små dammar.
De som vill kan köpa kaffe och kaka hos Håkan & Birgitta för 30:-. Bokar detta gör du när du anmäler dig.

12.30-13.30 Klas & Margareta Roos, Nyköping
Vi besöker Klas & Margareta Roos japanska trädgård. Trädgården består av flera delar, men mest framträdande och exotisk är den japaninspirerande promenad- och meditationsträdgården med tehus invid en stor damm. Framträdande är även de omfattande mosspartierna som många associerar med John Bauers trolska sagovärld. I Japan finns ofta mossa i trädgårdarna. Andra delar i trädgården är perennrabatter, stenpartier och lundpartier.
Det finns en promenadträdgård kring en damm med broar och vattenfall, flera grusträdgårdar (benämns ofta zenträdgårdar) varav en tempelträdgård samt en innergårdsträdgård.
Även medelhavsavdelning finns med flera sorters palmer, oliv- och apelsinträd, agave, palmliljor, oleander, papyrus mm. Krydd- och köksväxtavdelning finns också. Vi har också återskapat en japansk tempelträdgård med symboliska berg, floder och hav efter förebilden Daisen-in.

14.00-15.00 Linuddens trädgård
Linudden Trädgård är en småskalig plantskola där entusiaster kan handla av en entusiast. Sortimentet omfattar till stor del mycket av det som kanske är lite svårare att hitta i de flesta andra plantskolor, även om också vanligare sorter erbjuds. Det behöver för den skull inte vara svårodlat eller exklusivt, även om det kanske kan gälla för en del erbjudna saker. Tyngdpunkten ligger på Magnolia och Rhododendron, men även andra buskar och träd, ovanligare perenner, lökväxter, orkidéer etc. erbjuds. Urvalet görs främst med tanke på entusiaster, men många plantor är också lämpliga för nybörjare och många plantor har valts för deras härdighets skull. Plantskolan ligger i Björns trädgård och det finns bl a rhododendron och en del uppvuxna Magnolior. Det är inte en visningsträdgård hälsar han, då det mesta av utrymmet upptas av plantskolan, men han har den senaste tiden börjat anlägga lite mer partier för att kunna visa mer av sortimentet ‘in action’. Det är en del stenanläggningar och lundpartier på gång just nu. För att se sortimet: www.linudden.se
Det går att beställa ”kaffe/té” även här på Linuddens trädgård, när du anmäler dig.

15.30-16.30 Monica & Peter Knutssons trädgård, Oxelösund
Uppbyggnaden av vår trädgård började i mitten av 80-talet. Vi experimenterar med olika odlingsmetoder som våtbäddar, upphöjda torvbäddar och odling i ren sand. Vi vill på ett så naturligt sätt som möjligt skapa en trädgård med många rum. Genom att använda mycket sten och torv har vi byggt upphöjda planteringar för både woodland och stenpartier. Med små gräsytor tillsammans med dessa partier och gångar belagda med grus och sten, försöker vi skapa ett lugn och en harmoni i vår trädgård. En damm med en porlande bäck och blommande näckrosor är svårt att vara utan. Många olika träd och buskar bildar ett tak över trädgården. Buskar såsom rhododendron och magnolior tillsammans med många perenner, både vanliga och ovanliga, gör trädgården spännande. En trädgård ska även kunna avnjutas på vintern, tycker vi. Då är det viktigt med städsegröna växter. Vi har på senare tid satsat en hel del på mini- och dvärgbarrväxter. Med bambustaket, japanska lönnar och stenlyktor får det hela en liten asiatisk touch.

16.30 avresa hemåt, åter i Huddinge ca 18.00

Kostnad: Bussresa 400:- betalas till föreningens pg/bg i juli, efter att du fått besked om att resan blir av. Entréavgifter till trädgårdarna, sammanlagt 80:- tillkommer, och betalas när du kliver på bussen. Totalsumma är alltså 480:- .
Tillägg: Kaffe/Té + kaka på fm i Sköldinge för 30:- för dem som vill, samt kaffe/té till hittills okänt pris finns att köpa hos Linudden på em för dem som förbeställer detta.
Tid: 16/8 kl 8.00-18.00 ca
Bussen hämtar upp i Huddinge: information om plats meddelas de som anmält sig
Sista anmälningsdag: 1 juli. Vi måste bli minst 20 personer för att resan ska bli av, och sätter maxgränsen vid 40. Anmäl dig gärna så fort som möjligt om du vet att du vill åka.
Anmälan: Anmälan innehållandes epostadress och mobilnummer samt namn på alla deltagare mailas till: anmalan@hu-bo-tradgard.org
Ansvarig: Jenny Wik Norling

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA lindbro1

 

 

 

 

 

 

 

Lindbro trädgård

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

Lindbro trädgård

lindbro3

 

 

 

 

 

 

 

Lindbro trädgård

+

 

 

 

 

 

Roos trädgård

 

roos3

 

 

 

 

Roos trädgård

 

 

roos1

 

 

 

 

Roos trädgård

 

 

knutsson2

 

 

 

 

 

 

 

 

Knutssons trädgård

 

linudden

 

 

 

 

 

 

Linuddens trädgård

 

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

Knutssons trädgård

Knutssons trädgård nedan

knutsson1

Dela inlägg

Facebook


Kommentera