Ordförande har ordet

HuBo:s Orf. Helena Hemming

Så var odingssäsongen över för det här året … eller? Jag skulle ju hellre säga att den ändrar karaktär och flyttar inomhus. Då menar jag inte bara jobbet med att flytta in agapantusen och fuchsiorna i matkällaren och rädda pelargonerna från frosten. När mörkret lägger sig och vi tillbringar mer tid inomhus frossar jag gärna i både blommande krukväxter och snittblommor. Nu är det också dags att njuta av julens alla växter och tänk så praktiskt att kunna stoppa julpyntet i komposten om man nu inte kan ge dem ett liv efter tjugondag-Knut. Jag har några amaryllisar från ifjol som verkar kunna bli något i år men hyacinterna har jag gett upp försöken med. De sparar jag till kommande höst och sätter ut i rabatten. De blir lite spretiga och något djupare i färgen men det bidrar bara till att de inte ser så malplacerat juliga ut i vårsolen. En annan sak man kan ägna sig åt i vintermörkret är att krypa upp i soffhörnet och titta på alla trädgårdsprogram på datorn som missades för att solen sken och det var varmt och skönt ute när de sändes på TV. Har man inte den möjligheten finns det en uppsjö av böcker och tidskrifter för motsvarande inspiration.

I år verkade trädgården inte riktigt vilja släppa taget och gå i vintervila. Till första advent prunkade fuchsiorna som bäst och det skar i hjärtat när jag klippte ner dem. En halvt ihjälvattnad margerit och en bortglömd lobelia återuppstod  och fick flytta fram på trappan där jag i ärlighetens namn erkänna att de fortfarande står. Det blev liksom inte väder för någon ljung i år.

Under den gångna hösten har vi i föreningen arrangerat både haft både Öppen Trädgård för allmänheten och flera välbesökta trädgårdsträffar där vi medlemmar har träffats hemma hos varandra för att dela med oss av tips, idéer, framtidsplaner och smarta lösningar. Just det där att få lyssna på en trädgårdsägares planer och idéer innan allt är på plats tycker jag är som mest inspirerande. I min egen trädgård har jag en tendens att fokusera på det som inte är färdigt eller inte blev bra. Då är det skönt att veta att andra kan se på det med helt andra ögon.

Programgruppen har jobbat hårt med att få ihop ett lika fint och varierat utbud av kurser och föredrag för den kommande våren som vanligt. Vår Webmaster Gunnar har gjort en ny fin hemsida med ett helt nytt utseende och  med nya funktioner, även om ni förstås kommer att känna igen huvuddragen. Om den inte ligger ute redan nu så kommer det att ske mycket snart. Den största förbättringen blir att vi medlemmar lättare kommer att kunna bidra till innehållet och få större möjlighet till kontakt med varandra.Vi kommer också att ansluta oss till Facebook så att vi kan kommunicera även den vägen.  Håll ögonen öppna!

Med detta nummer av Trädgårdsbladet får ni inbetalningskortet och nästa års märke att klistra på ert medlemskort. Kom ihåg att använda det hos de leverantörer där Riksförbundet eller vi har förhandlat fram rabatter och förmåner.

Sist men inte minst vill jag önska er en riktigt god jul- och nyårshelg och jag hoppas att vi ses när våra aktiviteter drar igång igen i januari.

Helena

Dela inlägg

Facebook


Kommentera