Mustning av äpplen i Huddinge

Järna musteri kommer till oss med sitt mobila musteri och mustar våra äpplen 10 oktober. Exakta tider denna dag är ej bestämda, men anmäl dig om du är intresserad så får du veta mer.

Priserna är:
* 50kr/3L pastöriserad must – inkl bag in box. (Alltså runda slängar 17kr/L). Denna must kan du förvara i rumstemperatur i minst ett år, öppnad box i kylen håller minst en månad.
eller
* 8kr/L råmust (utan bag in box), ta med dunkar att tappa upp musten på, frys eller pastörisera den hemma.
Dessa priser är ungefär samma som Äppelfabriken och Rosenhill på Ekerö(19 resp 7).

Minimum 50kg (ungefär 2 fulla bananlådor eller 3 fulla stora papperskassar) Observera att du behöver minst 200 kg äpplen för att de inte ska behöva blanda dina äpplen med andras, om det är viktigt för dig.
Av 10 kg frukt får man 5-7 liter must, alltså 50-70%.
Betalning med kort eller kontant på plats.

Fallfrukt går jättebra att musta, du kan till och med skaka ner frukten dan innan mustningen på en presenning eller liknande.
Skorv och skador på skalet spelar ingen roll, så länge äpplena inte är mögliga eller ruttna. Du kan också plocka ner äpplen för hand ett par veckor innan mustning, och låta dem eftermogna utan stötskador.

Maila till anmalan@hu-bo-tradgard.org om du tror att du vill musta. Om du kan bara em/fm eller är borta någon särskild tid så skriv det också, då vi inte bestämt tider än. Mustningen kommer troligtvis att ske i centrala Huddinge, på medlems villatomt. De som anmäler sig får den exakta adressen senare.

Dela inlägg

Facebook


Kommentera