Ordförande har ordet …

Min plan var att inte nämna corona-pandemin alls, för alla är nog lika trötta på den som jag. Men den ligger som en våt filt över allas våra liv så den är svår att undvika. Hur det än är så har trädgårdsmänniskor nog har haft det förhållandevis bra denna konstiga vår. Inte lika många besök till handelsträdgårdar dock, men att jobba och njuta i den egna täppan är ingenting som strider mot Folkhälsomyndighetens råd – tvärt om. Bara det att kunna vara utomhus utan att behöva tänka på alla restriktioner är en lyx. I föreningen har vi kunnat genomföra några aktiviteter i form av trädgårdsvisningar – härligt! Tusen trädgårdar genomfördes över hela landet och blev en höjdpunkt på värmeböljans sista dag i juni. Växtloppisen blev av i modifierad form och planen är att höstens loppis genomförs på liknande vis. Annars har vi ju facebook-gruppen där jag noterat att alla dagar är växtbytardagar.

Vi har en hel rad uppskjutna föredrag som ligger och väntar på bättre tider. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och återkommer när vi bedömer att de går att genomföra. Årsmötet som skulle hållits i mars sköt vi fram på obestämd tid. Nu tycker vi i styrelsen att det kan vara dags att genomföra detta på ett eller annat vis, och håller på att planera för ett digitalt möte. Alla handlingar finns på hemsidan för din information. Håll utkik efter kallelsen! Likaså kommer vi att dela länkar till intressanta webinar (webbinarium som det heter på svenska) och se över vad vi i övrigt kan göra för att inspirera till trädgårdsarbete.

Min trädgård har mått bra av att jag jobbat hemifrån ända sedan i mitten på mars. Och det är ömsesidigt – jag har mått bra av att för en gångs skull kunnat följa vårens och sommarens intåg genom att bara vara lite mer närvarande. Skvätta lite vatten eller gödsel i tid, rensa lite ogräs varje dag.

Tidigt i våras gjorde jag en utrensning i frölådan och hittade en påse med 16 tomatfrön som jag hällde ut i en död blomkruka som stod på tvättmaskinen. Någon vecka senare hade jag 16 små plantor som jag satte i nya små krukor, och skolade om igen ytterligare några veckor senare. Snart var alla fönster i söder och väster igenvuxna och det började bli mörkt inomhus. Fem plantor lyckades jag ge bort och det ljusnade något. När det blev varmare åkte allihop utomhus och jag bäddade in dem fint och ordentligt i fiberduk för att skydda mot väder och vind. Ungefär vid den tiden dök det upp en fråga i föreningens facebook-grupp om vad som händer om man inte tjuvar tomatplantor – kaos blev svaret från de erfarna. Jag tänkte inte mer på det förrän jag så småningom tog av fiberdukarna. Nu vet jag vad kaos i tomatvärlden betyder – jag hade ju inte kommit åt att tjuva… Nu har jag plantor som står uppslingrade i granhäcken, intrasslade i schersminen, uppbundna utmed hela altanräcket och det är kaos överallt. Men fina tomater blir det.

Förstås hade även jag köpt ekologiskt flytande gödsel just för att tillgodose alla de 16 plantornas behov. Snart såg jag att bladen krullade ihop sig och började se konstiga ut och orsaken var inte alls kalla nätter och varma dagar som jag trodde utan rester av bekämpningsmedel från den vinass som gödningen är tillverkad av och som tomater visade sig vara överkänsliga emot. Ni har säker läst om det i olika trädgårdsforum. Först blev jag lite upprörd – med all rätt. Hur kan man kalla ett gödsel för ekologiskt om det innehåller rester av kemiska bekämpningsmedel? Sedan funderade jag en vända till och rannsakade mitt eget beteende. Vad är mitt bidrag i detta? En snål godisgris som köper konventionellt odlat socker för att det ekologiska bara finns i små påsar och är mycket dyrare. Om vi inte åt och drack så förbaskade mycket socker vore det inga problem att odla det socker vi behöver utan bekämpningsmedel på den areal som finns tillgänglig för sockerproduktion. Nästa fundering i samma linje är om man med gott samvete kan kalla sina egna odlingar för ekologiska om man vattnar med guldvatten och inte håller sig till en strikt ekologisk kost och sunt leverne i övrigt? Om man tar en titt på vad som används som råvara till gödsel i största allmänhet så framstår de mikroskopiska bekämpningsmedelsresterna i vinass som ganska smakliga i sammanhanget. Trots det köper jag hädanefter bara ekologiskt odlat socker.

Till någonting helt annat. Det är inte ovanligt att valberedningen i en förening för en tynande tillvaro från ett årsmöte till strax före nästa, då blir det panik och brandkårsutryckning. Dumt tycker vi och vår valberedning jobbar på i bakgrunden för jämnan och håller koll på vilka kompetenser styrelsen har och eventuellt kan behöva. Kan du något som du tror att föreningen behöver eller vill du vara med i styrelsearbetet så tveka inte att kontakta någon i valberedningen för en diskussion. Valberedningen består av Tuula Ranebäck (0706-756334), Gunnar Jürss (0705-692274 och Håkan Friberg (0708-192207).

Odla och njut så ses vi digitalt eller i en trädgård på två armlängds avstånd!
/Helena