Ordförande har ordet…

Befinner du dig också i en bubbla och känner att tiden har stannat? Du är inte ensam! Naturen verkar dock inte bry sig ett dugg om detta, som tur är. Vi har sett en vår komma och följas av en fin sommar. Sedan har vi plockat frukt och bär, skördat grönsaker, lyft in plantor som inte tål frost, räfsat lite löv och pyntat inför advent och jul. Men likafullt känns det som tiden står stilla.

Jag brukar skriva att jag föredrar julpynt som passar i komposten när tjugondag Knut har passerat, men jag har svårt att slänga de som fortfarande lever. Därför hade jag i somras en hel liten pallkrage med alla amaryllislökar jag envisas med att hålla liv i. Eller det är nog snarare så att de vägrar att dö, jag ska inte ta på mig hela äran för att de lever år efter år. I mitten av september grävde jag upp dem och la dem för att torka och vila. Så ska de ligga i lagom kyla i 13 veckor, men vem har tid med det? Och förresten får det inte plats 13 veckor på den korta tid man har på sig fram till jul. Så redan i slutet av november planterade jag dem i ny jord och ställde dem med mörka hattar på, på elementet i tvättstugan. Nu kikar jag på dem varje dag för att se om jag lyckats skrämma fram någon knopp och inte bara blad. Hittills har fyra av dem börjat kikat upp – HURRA! Värre är det med julstjärnor. Jag vet att de fryser ihjäl vid typ 12 plusgrader, att de inte vill ha varken för mycket eller för lite av någonting, ingen julgran, inge äpplen … Jag har inte riktigt tålamod med sånt pjosk så de hamnar rätt ofta i komposten redan före jul. Om de inte mot förmodan och alla odds överlever till Påsk. Då sitter jag där med en påskstjärna och undrar vad jag gjorde rätt.

Ett av tipsen för vad man ska göra i trädgården i december är att betrakta den inifrån och njuta av vad du ser. Vi har lämnat de mest maskätna äpplena i trädet och gläds av att se de kolsvarta koltrastarna kalasa på julröda Ingrid-Marie. De räcker till oss båda.

Ordet för året lär ha varit ”inställt” och inte bara hos oss i Trädgårdssällskapet. Det är så tråkigt att inte ha något roligt att se fram emot så vi har satt ihop ett program för våren, kanske inte lika späckat som vanligt och anpassat efter läget. Vi hoppas kunna genomföra alla aktiviteterna som planerat, men självklart kommer vi inte att bryta mot några av Regeringens och Folkhälsomyndighetens restriktioner. Så var beredda på lite snabba ändringar och spana efter tips och idéer som går att göra på avstånd eller digitalt.
Håll i och håll ut, odla och njut så ses vi i en trädgård när allt det här är över!
Helena Hemming
Ordförande