Ordförande har ordet

Det är lite höst i luften idag men meteorologen som levererade väderprognosen i morse sa att hon hade spanat in ett stabilt högtryck som är på väg hit. Det vore skönt med lite mera sol, vi behöver det för att fortsätta kunna vara ute nu när vi inte får trängas inomhus. Och mina tomater behöver sol, mycket sol. Jag har precis som förra året kaos i tomatodlingen, vet inte vad jag gör för fel. Eller det vet jag nog men vill inte erkänna. För många plantor för tätt blir lätt ett ogenomträngligt buskage oavsett vilka växter det gäller. Jag har nämligen också kaos bland ärtorna. Störbönorna klagar på att spaljén jag erbjudit är för låg genom att ge sig ut bland jordärtskockorna så där börjar det också likna lite kaos. Tomaterna har den goda egenskapen att de syns i kaoset. Ärtor och bönor som är lika gröna som sina blad och stjälkar är svåra att hitta och behöver man sedan leta på oväntade ställen så blir skörden inte så stor. Kålskörden blir inte heller så stor men jag vill ha vita fjärilar som dansar i lavendeln så därför får larverna hållas. Man får ta det onda med det goda och jag veta att kålen kommer att återhämta sig när det blir kallt och fjärilslarverna har dragit sig tillbaka för att övervintra.

I år har vår gräsmatta varit grön i princip hela sommaren, tack vare allt regnande. Nu har ju även den saken en baksida som vi sett i form av översvämmade källare, bortspolade vägar och långt mycket värre konsekvenser än så om vi tittar utanför vårt land. Jag såg en lista från försäkringsbranschen på saker man som villaägare kan göra för att minska risken och mildra skadorna vid stora regnmängder. En del av råden gick ut på att odla och plantera så att marken och växtligheten får möjlighet att suga upp vattnet. Inga hårdgjorda ytor alltså, så att vattnet kan ta sig fram sin naturliga väg och inte måste rinna via ett ibland överfullt dagvattensystem. Jag är lite bekväm och tycker det är ganska skönt att gator och vägar är asfalterade och inte blir lervälling med potthål när det regnar men jag har gärna regnslukande gräsmattor, rabatter och grönsaksland. Alltid bidrar det väl med några liter mindre till det kommunala avloppssystemet. Och för övrigt borde jag skaffa en vattentunna…

Hur trötta vi alla ens är på pandemi-restriktioner så börjar vi ändå vänja oss och hitta nya sätt att förhålla oss till dem. Vi hade växtloppisen på Nationaldagen nästan som vanligt, men bättre enligt både säljare och köpare. När vi inte får trängas så blir en sådan aktivitet mycket lugnare tyckte de flesta. Vi har också blandat in några digitala föredrag i vårt program och tänker att även om det är härligt att träffas så kan det ibland vara skönt att stanna kvar hemma och ändå få lyssna på ett inspirerande föredrag. Vi har vant oss vid att vara tillsammans på ett annat sätt.

Sist vill jag tipsa om ett radioprogram i P1 som heter Stil och som varje vecka djupdyker i ett ämne som har med mode, stil och trender att göra. Programmet som sändes den 13 augusti handlade om trädgårdsodling. Lyssna och känn dig trendig!

Odla och njut!

/Helena

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/d/5/f/hu-bo-tradgard.org/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/d/5/f/hu-bo-tradgard.org/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853