Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskap
– en ideell förening

Månadens tips för maj

Publicerat 11 maj, 2023

Att göra i maj

Maj är månaden då våren plötsligt hinner ikapp och förbi oss.

 • Dina frösådda sommarblommor och grönsaksplantor som du dragit upp inomhus mår bäst av att förbli inomhus ett tag till om du inte har växthus med värmefläkt att ställa dem i. Runt 6 juni brukar man räkna med att risken för nattfrost är förbi här i Huddinge och Botkyrka. Då kan du plantera ut dina förodlade plantor.
 • Växter som skall flytta ut från att ha dragits upp inomhus behöver ”avhärdas”. Ett konstigt ord som betyder att de ska vänja sig vid uteklimatet. Det är sol och vind förutom frost som kan ställa till stora skador. När dina växter får komma ut så ställer du dem vindskyddat i skuggan, gärna täckta med fiberduk. Efter 4-7 dagar kan du se att stjälkarna och bladen blivit kraftigare och mörkare gröna. 
 • Handelsträdgårdar och torghandel lockar med prunkande sommarblommor så här års. De tål inte frost! Om du trots detta planterar ut dem i rabatterna så kan du täcka med fiberduk eller vanliga filtar och handdukar, eller stjälpa en hink över plantan. På så sätt kan de klara tillfällig nattfrost. Om temperaturen faller till flera minusgrader förstörs växten. Smartast är att låta dem stå kvar i kruka så att de kan lyftas in i tid om nattfrost hotar.
 •  Vattna gärna dina vårblommande lökväxter som tulpaner och narcisser nu när de står i blom och har gröna blad. Tillsätter du flytande näring eller en näve hönsgödsel i vattenkannan så ökar du chanserna att de kommer igen nästa år. Det är under denna tid lökväxterna kan ta upp näring och fotosyntisera.
 • När körsbärsträden blommar kan du sätta potatis. Sätt den där det inte vuxit potatis eller tomater de senaste åren. Ca 10 cm djupt och 20-30 cm mellan knölarna brukar vara lagom. Sedan kupar du upp jord mot blasten när den tittar upp, så du får kullar i potatislandet. Det är här potatisen kommer att växa till. Odlar du i pallkragar eller hink gör du detta lättast genom att fylla på ny jord, i ett potatisland har du minst 50 cm mellan potatisraderna så att du kan kupa med jorden mellan raderna.
 •  När björkens löv ser ut som små musöron brukar man säga att det dags att klippa rosorna. Detta sker vanligtvis i månadsskiftet april-maj häromkring. Klätterrosor behöver man bara klippa om man vill minska omfånget på dem. Rabattrosor (små låga rosor) klipper man ner så att 3-5 skott återstår på varje gren, då de blommar på årsskotten. På alla rosor tar man först bort alla döda grenar. Levande grenar är grönaktiga och vita inuti. Döda är oftast svarta eller mörkbruna på ytan och bruna även inuti. Klipp ovanför ett utåtpekande öga, dvs bladknopp.
 • Du kan fortfarande så gurka, squash, bönor, majs och liknande värmekrävande växter inomhus. De vill ha mer än 12 grader dygnet runt innan de flyttar ut i trädgården eller på balkongen, därför gäller det att inte börja för tidigt.
 •  Du kan så de flesta sommarblommor och grönssaker vars fröpåsar är märkta med ”direktsådd” ute i trädgården nu. Täcker du sådden med fiberduk eller sätter en avskuren petflaska över som miniväxthus så gror de bättre, och de nygrodda plantorna är lite skyddade mot frost. Glöm inte att vattna dina sådder! 
 • Redan nu kan det vara en idé att stötta perenner som lätt välter på grund av att de får tunga blommor eller är känsliga för vind. Genom att sätta ut stöd tidigt smälter de bättre in i grönskan och det hela ser mer naturligt ut. Perenner som kan behöva stöd är till exempel pioner och riddarsporrar.
 • Ha inte för bråttom med att klippa gräset. Låt tusensköna, teveronica och svalört blomma först till humlor och bins glädje. När du klipper så gör det på en högre klipphöjd, så torkar det inte ut så lätt. Spara ett område där gräs och blommor får växa sig högt, en liten miniäng i en solig del av trädgården, och häpna över hur många fler nyttoinsekter du får. 
 • Vattna mycket och sälla. För att vattnet ska tränga ner till gräsmattans rötter krävs en rejäl rotblöta. Vattna därför hellre mycket och sällan, än ofta och lite. Vattna på morgonen eller kvällen, då är avdunstningen som minst.
 • Fortsätt rensa ogräs. Ju tidigare du börjar rensa desto bättre. Rotogräsen tröttar du ut genom att hela tiden ta bort nya skott. Fröogräs bekämpar du genom att rensa bort dem innan de hinner blomma.