Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskap
– en ideell förening

Ordförandes rader

Publicerat 3 januari, 2022

Starta från början, börja om på nytt, börja på ny kula; så tänker jag ofta när jag far omkring i vår trädgård i fåfänga försök att få lite ordning. Få det att se lite vuxet och planerat ut. Få till en ordning som fungerar.

Inomhus går det bättre; kör Maria Kondes metod där man börjar med att skicka ut allt på golvet i den garderob, hylla eller låda man ska rensa. Sedan plockar man eftertänksamt tillbaka det man tycker om och vill behålla. Resten går till återanvändning, materialåtervinning, energiåtervinning. Ja, ni vet vad jag menar, typ komposten. Har vid några tillfällen kört samma princip i trädgården men resultatet vill liksom inte bli som jag tänkt mig.

En gång grävde jag ur alla växterna ur en rabatt som efter vårens alla fina lökväxter alltid såg så vissen ut över somrarna. Därefter grävde jag upp stenar till en hel stenmur så det var ju inte så konstigt att det var vatten- och näringsbrist där varje sommar. På med massor av ny jord och kompost och tillbaka med de uppgrävda växterna i typ samma ordning som innan. Lite bättre blev det ett tag men hopplösa hörnet var fortfarande hopplöst och kirskålen och vintergrönan som jag rensat bort började också på ny kula. Nytt försök enligt samma princip. Grävde lite djupare och stötte på stenen. En dränga-sten skulle man förr sagt hemma i Skaraborg. En sten som man använde som någon slags lämplighetsprövning eller rekryteringstest vid en anställningsintervju med en ny dräng. Och ja, jag klarade provet med hjälp av hacka, spett, plankor och, måste jag erkänna, ett handtag från maken. Men det vill sig fortfarande inte riktigt.

Tog med mig problemet till en kurs i trädgårdsdesign som föreningen ordnade för några år sedan och visade listan med växter för den duktiga kursledaren. Hennes analys var att jag har blandat skugg- och solälskande växter och måste bestämma mig för om det är det ena eller det andra. OK, spanade på det en säsong och noterade att det var skugga vår och höst och sol på sommaren när solen orkar över taknocken på huset. Så nu vet jag i alla fall vad jag gör för fel.
Ibland blir man illa tvungen att börja om från början.

Så blev det i fallet med vår hemsida. Lite lappat och lagat genom åren och så en dag så har gränsen passerats. Haveri. Bara att börja om från början. Nu är den tillbaka från en ny plattform, i en ny fin ordning. Som vilken garderobsstädning som helst. Mycket är sig likt sedan förut och vi hoppas att ni hittar det ni söker.


Ny vår, ny odlingssäsong och nya aktiviteter som ni är välkomna att anmäla er till. Vi har lärt oss med tiden och är lite bättre rustade och förberedda på ändringar och alternativa lösningar så tveka inte att anmäla er till de föredrag, workshops eller trädgårdsvisningar ni vill gå på. Håll ögonen öppna för eventuella anpassningar och ändringar, men även för aktiviteter som vi hittar på och lägger till under terminens gång. Vi ses under våren i en trädgård nära dig.


Odla och Njut!
/Helena