Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskap
– en ideell förening

Ordförande har ordet – god jul och gott nytt år!

Publicerat 23 december, 2023

När ett nytt år står för dörren seglar ju alltid tankarna tillbaka till året som gick. Hoppas ni alla ser tillbaka med viss tillfredställelse på odlingssäsongen och reflekterar över vad ni lärt er just i år av moder jord. Mitt odlings-år 2023 gav inte så mycket resultat. Jag kom helt i otakt med både väder och rådjur. Lite bönor har jag i frysen och ett spetskålshuvud lyckades jag med över förväntan, men så hade jag också fått plantan i present av en kollega. En annan kollega räddade min tomatsäsong. De fina plantorna jag dragit upp i mars stannade fullständigt i växten efter omplantering i april. De fick en nytändning i juli och gav fina tomater till slut, inte så många dock, eftersom de flesta åkt i komposten. Två fina omgångar mangold fick jag till och rådjuren tackade och bockade. De måste ha ålat in på knä under tältet av kompostnät jag byggt. Eller så skickade de in kidsen. Inga äpplen och inte så mycket bär, bara massor av körsbär till skatorna högst upp i trädet och faktiskt rätt gott om plommon. Vattentunnan var tom när jag önskade att den var full och när den sedan var full stod den bara i vägen och svämmade över.

Tur då att skogen var full av sådant som växer av sig själv. Där räcker det till både mig och rådjuren. Eller så har vi helt enkelt bara bytt habitat med varandra. Härligt med mycket svamp och bär i frysen i väntan på nästa trädgårdssommar som kommer att digna av både ätbart och sådant man odlar till lyst. Hoppet lämnar en aldrig.

Nästa år firar trädgårdssällskapet 20 år! Det är ett jubileum vi ska fira stort. Ett datum att lägga på minnet är den 4 februari, själva födelsedagen. Boka den eftermiddagen för ett spännande event och håll utkik efter information som kommer.

Till dess önskar jag er alla en riktigt skön och avkopplande jul- och nyårshelg.