Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskap
– en ideell förening

Lilians trädgård

Publicerat 24 maj, 2021

Vilken typ av trädgårdsmänniska är du?

Jag är uppvuxen på landet med trädgård och min första ”trädgård” anlade jag på en sandstrand tillsammans med min storasyster. Vi gjorde bäddar i sanden och plockade blommor på ängen som vi satte i bäddarna. När jag flyttade hemifrån och bodde i lägenhet hade jag mina krukväxter. Så småningom när jag bildat familj så fick jag min första egna trädgård. Det var en etablerad trädgård som jag kunde fortsätta på. Efter några år byggde vi ett nytt hus och anlitade en trädgårdsmästare som anlade grunden till den nu aktuella trädgården. För mig är det viktigt att trädgården är vacker och lättskött. Jag provar gärna nya växter men de måste uppfylla mina krav på utseende och vara lättskötta. Jag är både estetiker och praktiker. Jag tycker också mycket om att planera trädgårdar och jag brukar hjälpa mina döttrar och andra.

Den fyllda vitsippan Vestal får gärna sprida sig i rabatten!

Vad ger trädgårdsföreningen dig?

Det var min ena dotter som först började i föreningen och fick mig att gå med. Trädgårdsföreningen är viktig för mig för att få idéer och tips. Men framför allt för att kunna byta och sälja växter. Jag tycker det är roligt att kunna dela med mig av växter som jag tycker om. Föreningen ger också tillfälle att umgås med likasinnade.

Ett exempel på hur olika samma träd kan bli beroende på hur man sköter det. Båda var lika stora och planterade vid samma tillfälle. (Cypresserna) 

Vilken typ av trädgård har du?

Vi byggde vårt hus efter att länge letat efter en tom tomt i närheten där vi redan bodde. En gammal fastighet delades och vi fick köpa delen innanför så vi har en skaftväg som gör att vi kan känna oss relativt ogenerade vilket jag tycker är skönt. Tomten är på 820 kvm men en stor del går bort för huset. Man kommer åt hela tomten som är något kuperad med berg i dager på sina ställen. Det är mest jag som arbetar i trädgården men min man sköter komposten och bygger det som behöver byggas och när något blir för tungt rycker han in. Vi har haft trädgården i snart 40 år så den är väl etablerad även om det finns ställen som behöver förbättras. Jag tycker mycket om färgglada buskar. Stora som små och för övrigt har jag mest perenner. Det finns även ett plommon- och ett äppelträd och ett antal bärbuskar också annars inte så mycket ätbart. Ja, några tomatplantor och gurkplantor i kruka brukar jag förstås också alltid ha.

Vivor gillar Lilian och har över 10 olika sorter i sin trädgård

Vad har du för drömmar för din trädgård?

Visst kan jag drömma om ett växthus ibland men jag är rädd att det blir för arbetsamt. Just nu är det rabatten på baksidan som behöver fräschas till.

En fräsch rabatt på framsidan

Vad har du för funktion i styrelsen?

Jag är med i programgruppen och brukar ibland ha grupper där jag berättar om hur dahlior ska skötas och förökas och är även medlem hos föreningen Dahliaentusiasterna, som bland annat driver dahliaparken i Enskede. Jag är också aktiv på vår slutna Facebook-grupp.
(Lilian brukar visa upp sin trädgård under säsongen. Webbmasters kommentar.)

Stentrappa som maken byggde alldeles själv för snart 40 år sedan

Har du några idéer eller synpunkter som du vill dela?

Akta er för växter som har förmågan att sprida sig väldigt lätt i rabatter. Som t ex vitsippor eller dvärghäxört. Det orsakar mycket merarbete. Jag vill också tipsa om att satsa på buskar i trädgården. De finns i så många storlekar och färger och ger en lättskött trädgård. T ex spireor eller berberisar. Och mycket städsegrönt. Vill också slå ett slag för bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia, flera sorter med lite olika egenskaper) som blommar fint på bar kvist, ger massor av goda bär och har fina höstfärger.

En av många spireor.
Lilian Bjelton, medlem i Programgruppen mm