Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskap
– en ideell förening

Britts trädgård

Publicerat 25 mars, 2021

Bilden ovan från vår entré 2013

Vilken typ av trädgårdsmänniska är du?

Jag är uppvuxen i lägenhet och fick trädgård först när jag bildade familj på 80-talet. Där jag växte upp på 60-talet fanns mycket natur omkring hyreshusen och vi barn vistades mycket ute när vi lekte. Jag tror att det är därför jag trivs att vara ute och trädgården ger mig en anledning. Jag är urkass på vad växter heter och vad som krävs för att de ska trivas så jag misslyckas ofta men tack och lov finns en del ”säkra kort”.

Några ”säkra kort”

Vad ger trädgårdsföreningen dig?

Trädgårdsföreningen har varit stor hjälp för mig att lära mig om trädgårdsskötsel och är en källa till mycket inspiration. Jag har vågat prova på bonsai och till och med hur man ympar fruktträd. Från förra årets trädgårdsvisningar blev jag t ex inspirerade att anlägga vår grusade plats för hammocken.

Vilken typ av trädgård har du?

Vi byggde vårt hus på en gammal tomt men som används till att lägga sprängsten på när Storängsleden byggdes så vi fick så att säga börja från början. Min morfar som var trädgårdsfantast hjälpte oss. Att anlägga gräsmattor och plantera fruktträd och bärbuskar. Men gav oss också många av de perenner som fortfarande finns kvar snart 40 år senare. Det har väl inte funnits någon direkt plan med trädgården under åren men på senare tid när vi har blivit mer eller mindre tvungna att renovera trädgården så nu försöker vi få den mer lättskött men också att ha olika ”rum” med olika funktioner. Som t ex gjorde vi ett grusat underlag för vår hammock för att slippa svårigheter med att klippa gräset runt den.

Vår plats för hammocken – anlagd 2020 

Vad har du för drömmar för din trädgård?

Jag önskar att jag skulle bli bättre på att odla grönsaker. Jag har försökt på allt från att odla-i-ruta, i växthus och i pallkragar. Tyvärr gör sniglar och rådjur att jag tappar sugen men jag ska göra ett nytt försök i år då vi har gjort ett kvarter med pallkragar. Vi får helt enkel klä in dem med nät. (I bakgrunden på nästa bild syns vårt misslyckad försök att hindra rådjuren från att ta sig in i trädgården, de kryper igenom häcken.)

Jag funderar också på ett orangeri för att kunna övervintra krukväxter och medelhavsväxter. Jag har också börjat lite blygsamt med bonsaier som också skulle trivas bättre i ett lite mindre torrt och varmt klimat på vintern. Problemet är att jag inte vet vart jag ska ha orangeriet. Det verkat inte finns någon bra plats.

Våra nya stödmurar som ska göra det mer lättskött. 2020 

Vad har du för funktion i styrelsen?

Jag är förutom styrelseledamot webbmaster och är även i den lilla grupp som börjat med att försöka sprida budskapet om hur viktigt vår gröna närmiljö är till de som har möjlighet att påverka den.

Fler ”säkra kort” 

Har du några idéer eller synpunkter som du vill dela?

Något jag äntligen provade på förra säsongen var att gjuta av ett rabarberblad tack vare att min granne hade betong över. Så roligt det var! Jag fick blodad tand så i år skulle jag vilja göra tråg i hypertufa till vår grusade uteplats och ha suckulenter i.

Britt Flodetorp 2018, styrelseledamot och webmaster