Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskap
– en ideell förening

Marias trädgård

Publicerat 30 april, 2021

Vilken typ av trädgårdsmänniska är du?

Jag kallar mig för en Art and Craft- trädgårds människa. Mest odlar jag för ögat och kompletterar gärna trädgården med egentillverkad trädgårdskonst.

Jag är uppvuxen i lägenhet men när jag var i 30-årsådern köpte mina föräldrar ett landställe och den tidigare ägaren hade anlagt en fantastisk trädgård. Kvar fanns också massor med trädgårdstidningar som jag ofta läste. Jag började med att odla på balkongen och gick med i en balkong-odlarförening. När jag bildade familj flyttade vi till villa och kunde odla på drygt 1000 kvm. Så småningom flyttade jag till en bostadsrätt på markplan och fick starta upp en ny mycket mindre trädgård men tycker att jag har minst lika mycket glädje av den trädgården. Jag har varit medlem i Trädgårdssällskapet nästan från start och blev värvad av den legendariske Palle.

Vad ger trädgårdsföreningen dig?

Massor med trädgårdsvänner och får träffa likasinnade och lära mig nya saker. Jag får utveckla min kreativitet och resa på trädgårdsresor och upptäcka nya trädgårdar och får nya idéer.

Vilken typ av trädgård har du?

Min nuvarande trädgård är på 45 kvm och är mest prydnadsodling men jag kompletterar gärna med ätbara saker som inte tar för stor plats. Jag kan säga att jag använder mig av lasagne-metoden. Alltså lager på lager. Kanske inte medvetet från början men det är så det har blivit och det fungera bra. Eftersom det är så tätt planterat har ogräset ingen chans och dessutom har jag ett bevattningssystem som gör att jag slipper de tråkigast momenten och kan koncentrera mig på det jag tycker är roligt.
(Maria brukar visa upp sin trädgård under säsongen. Webbmasters kommentar.)

Vad har du för drömmar för din trädgård?

För närvarande är det ympning som gäller. Jag drömmer om att kunna ympa in en rosa sort på mitt vita mini-körsbärsträd. Jag ska lägga tegel i fiskbensmönster på min trädgårdsgång. Funderar också på att skaffa amerikanska blåbär.
Dessutom ska jag ordna två odlingslådor som ska stå vid sophusen vid vår förenings entré.

Vad har du för funktion i styrelsen?

Jag är med i styrelsen och programgruppen. Dessutom brukar jag vara kursledare.

Har du några idéer eller synpunkter som du vill dela?

Man har minst lika mycket glädje av en liten trädgård som en stor. Storleken spelar ingen roll. Och var inte rädd för att odla i norrläge!

Maria Korell, Styrelseledamot och med i programgruppen mm

.