Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskap
– en ideell förening

Pernillas trädgård

Publicerat 21 mars, 2021

Vilken typ av trädgårdsmänniska är du?

När vi flyttade till Segeltorp på 16 år sedan så kunde jag inte ett smack om trädgårdskötsel. Men jag grävde ur en vildvuxet område i trädgården och planterade en massa kryddväxter och så småningom hängde även min man, Sven, på. Och sen har det bara fortsatt. För mig är trädgården ett sätt att förverkliga en massa knasiga idéer och se om de fungerar i verkligheten. Det har också blivit mitt största intresse och ett ställe jag spenderar i princip all min vakna tid där under den ljusa delen av året. 

Vad ger trädgårdsföreningen dig?

För mig är föreningen främst en social aktivitet. Jag har aldrig träffat så många trevliga människor i en förening som den här. Min favoritaktivitet är när vi åker runt och besöker varandras trädgårdar och fikar där och lär känna varandra. Sen är alla skapande workshopar roliga att vara med på. Jag är mäkta stolt över min spaljé gjord av taggtråd. Föreläsningarna i olika ämnen lär mig saker jag inte visste men framför allt ger det mig en massa ny inspiration. 

Vilken typ av trädgård har du?

Vi har två angreppssätt i vår trädgård. Antingen utgår vi från att vi vill göra något speciellt någonstans, men var? Eller så har vi en plats som vi vill göra om, men vad vill vi göra? Jag tror egentligen inte att jag är så trädgårdsintresserad i grunden, jag vill bara testa alla idéer som man kommer på hela tiden. Så det där med att komponera fina rabatter ligger inte riktigt för mig. Däremot att plantera alldeles för många tomatplantor. 

Men med en pool att svalka sig i på sommaren, så behöver vi faktiskt inte lämna vår tomt mer än för att handla under hela sommaren.

Vad har du för drömmar för din trädgård?

Jag har väl egentligen inte några drömmar men testen med att odla grönsaker förra sommaren gick ju bra, och det ska vi fortsätta med i sommar, även om vi nog skippar allt som växer under jord, förutom vitlök. 

Sedan inser vi att vårt enorma körsbärsträd nog sjunger på sista versen. Istället för att deppa ihop så försöker vi hitta nya möjligheter. Kanske det är där ett växthus ska stå sedan? Och kommer vi att behöva flytta flaggstången för att plantera ett nytt körsbärsträd där, eller var ska det stå? 

Eller kanske kommer vi på något helt annat som vi vill göra? Fördelen med trädgården är att den är vår och att vi får göra precis vad vi vill med den!

Vad har du för funktion i styrelsen?

Jag är ledamot i styrelsen och värnar för att alla ska ha möjlighet att se något grönt och skönt varje dag, även om man inte har en egen trädgård. Därför har vi startat en grupp som heter Grönt Upprop med syftet att påverkar kommunen och fastighetsägare att plantera mer.  

Har du några idéer som du vill dela?

Jag tittar aldrig på helheten när jag jobbar i trädgården. Jobbar jag på en liten plätt, så är det den som ska bli fin och inget annat. Det gör att man väljer precis hur mycket man orkar med och vill varje gång man gör något i trädgården. Och det gör att jag kan känna mig nöjd med vad jag gjort utan att få någon prestationsångest. Det behöver inte vara mer komplicerat än så! Det är mitt tips till alla! 

Pernilla Grapne Claug, styrelseledamot