Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskap
– en ideell förening

Månadens tips för december

Publicerat 1 december, 2023
Ta hand om fåglarna Det kräver mycket energi för fåglarna att hitta mat under vintern. Häng upp några automater med fågelmat så underlättar du för dem och får samtidigt något att titta på i trädgården. Akta gräset För att inte skada gräset, som är känsligt på vintern, bör du undvika att…

Månadens tips för november

Publicerat 1 november, 2023
Mata fåglarna Gör tillvaron lite bättre för våra små vinterfåglar och mata dem. Så här års behöver de energi och fett för att klara kylan. Det kan vara i form av nötter, frön, frukt, bär, kokosfett eller talgbollar. Läs mer här om vilken mat som passar olika fåglar. Julamaryllis Vill du…

Månadens tips för oktober

Publicerat 1 oktober, 2023
Avslut i växthuset Innan nattfrosten kommer är det dags att städa ur växthuset, kasta vissna växter och förbereda jorden inför nästa säsong. Plantera höstlök Från slutet av augusti tills tjälen kommer kan du plantera blomsterlök. Plantera tulpaner, liljor, narcisser, snödroppar och krok…

Månadens tips för september

Publicerat 15 september, 2023
Äppelpaj Ta hand om kryddor, bär och annat i din trädgård och spara för resten av året. Hösten förknippar många med äppelskörd, och det brukar bli en hel del äpplen att ta hand om. Bjud på en härlig äppelkaka. Plantera höstlök Från slutet av augusti tills tjälen kommer kan du plantera b…

Månadens tips för augusti

Publicerat 1 augusti, 2023
Säsongsavslut i jordgubbslandet. Jordgubbssäsongen är nu förbi och det är dags att se över plantorna för nästa år. Plantera nya sorter eller använd revor för att byta ut äldre plantor.Föryngra vinbär- och krusbärsbuskar.Skär ner hallonskott som givit bär.Skörda kryddor som ska frysas in.Fortsätt…

Månadens tips för juli

Publicerat 4 juli, 2023
För att vattnet ska tränga ner till gräsmattans rötter krävs en rejäl rotblöta. Vattna därför hellre mycket och sällan, än ofta och lite. Vattna på morgonen eller kvällen, då är avdunstningen som minst. Skär ner perenner som blåklockor för en andra blomning. Ge gräsmattan långtidsgödse…

Månadens tips för juni

Publicerat 9 juni, 2023
Om du inte gjort det i slutet av maj, klipp ner kryddväxterna. Så ärtor, bönor och zucchini på friland. När jordtemperaturen är minst 10 grader är det dags att så bönor. Bönor är lättodlade och tacksamma då de lämnar efter sig en näringsrik jord. Var vaksam mot nattfrost. Sallat hela s…

Månadens tips för maj

Publicerat 11 maj, 2023
Att göra i maj Maj är månaden då våren plötsligt hinner ikapp och förbi oss. Dina frösådda sommarblommor och grönsaksplantor som du dragit upp inomhus mår bäst av att förbli inomhus ett tag till om du inte har växthus med värmefläkt att ställa dem i. Runt 6 juni brukar man räkna med att ri…

Månadens tips för april

Publicerat 1 april, 2023
Att göra i april Äntligen är det hopp om vår. Nu börjar den mest intensiva tiden i trädgården. Mycket ska ses över och hjälpas igång. Klipp ner vissna perenner när marken tinat och lyft försiktigt på eventuell vintertäckning. Nu finns det knoppar och skott på gång, så var varsam. Råkar du…

Månadens tips för mars

Publicerat 4 mars, 2023
Fortsätt mata fåglarna. Än är det ont om mat i naturen och det är snart dags att börja bygga bo. Nu behöver fåglarna mat till sina ungar. Är du sugen på att förodla frön på fönsterbrädan inför sommarens odlingar så är det lagom att börja i mitten av mars om du inte har extrabelysning. Först …

Månadens tips för februari

Publicerat 1 februari, 2023
Svårt för fåglarna att hitta mat  Ju längre vintern går desto svårare blir det för fåglarna att hitta mat, så fortsätt mata. Förutom den vanliga fågelmaten är till exempel ett äpple eller annan frukt välkommen föda för många fåglar. Plantera om krukväxter  När ljuset återvände…

Ordförandes rader

Publicerat 16 januari, 2023
Hur kan man se att din trädgård, odlingslott eller balkong är just din? Skulle man kunna göra ”Vem bor här?” som trädgårdsvisningar? I alla hem finns det ett kök, någonstans att sitta, någonstans att sova och ett badrum. Det är ju inte alls orimligt att det i en trädgård finns ett trädgårdsland,…

Månadens tips för januari

Publicerat 1 januari, 2023
Ta vara på julblommorna Kasta inte julblommorna när helgerna är över. Ta isär julgrupper och plantera om de växter du vill behålla. De flesta sköter du som vanliga krukväxter och en del av dem kommer du kunna plantera ut senare på säsongen. Undvik gnagskador Under vintern är det svårt f…

Ordförandes rader

Publicerat 28 augusti, 2022
Jag har hittat en ny favorit i trädgårdslandet. Den står inte i raka rader, vilket i och för sig inte är så vanligt i mitt trädgårdsland men i det här fallet beror det på att den har sått sig själv och därför står lite hullerombuller. Chenopodium album eller svinmålla är en ört som, enligt Wikip…

Trädgårdsmässa 31 mars-3 april

Publicerat 7 januari, 2022
Mässan Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan i Älvsjö planeras till 31 mars – 3 april 2022 igen.Här finns mer info

Ordförandes rader

Publicerat 3 januari, 2022
Starta från början, börja om på nytt, börja på ny kula; så tänker jag ofta när jag far omkring i vår trädgård i fåfänga försök att få lite ordning. Få det att se lite vuxet och planerat ut. Få till en ordning som fungerar. Inomhus går det bättre; kör Maria Kondes metod där man börjar med att…

Skolins trädgård

Publicerat 19 augusti, 2021
Hej!Skulle vilja visa den långa raden av perenn vallmo i min trädgård. Några köpta men många självsådda.HälsningarInger i Tallkrogen

Sjöholms trädgård

Publicerat 19 juli, 2021
Brant sluttningstomt ner mot sjön Drevviken. Flera dammar med broar och en mångfald av växter, fruktträd och grönsaker. Bl.a. en stor rododendron med gång under. Hela tomten är uppbyggd i olika nivåer. Växthus och stor kompost.Vald till Årets Trädgård 2010 i Huddinge-Botkyrka. Britt och G…

Skybrands trädgård

Publicerat 18 juni, 2021
Välkomna till vår trädgård i Tallkrogen Trädgården är på 960 m2 och ligger i ett villaområde från 40-talet Jag gillar det mesta och försöker kombinera många spännande växter med ett harmoniskt intryck. Här finns en hel del träd och buskar, perennarabatter, stenpartier och lundväxter, me…

Tinglöfs trädgård

Publicerat 18 juni, 2021
Sedan 30 år och som tredje generation förvaltar vi en hörntomt på 450 kvm vilken finns i ett kedjehusområde (byggt 1951) intill Örby slott i Älvsjö Mormor äppelträd och häckar bidrar ännu till dess grundstomme och karaktär. Vi har fört in vår generations former, träd, växter och material men äve…

Öhmans trädgård

Publicerat 18 juni, 2021
Skapandet av vår trädgård började för ca 3-4 år sedan efter att vårt hus stod färdigbyggt. Där stod vi med en trädgård bestående av berg och sprängsten. Tur att jag älskar sten! ? All sprängsten finns kvar i trädgården och det mesta av den ligger i vår slänt på framsidan med inslag av växtlighet…

Pias trädgård

Publicerat 18 juni, 2021
Påhlssons trädgård Vi har en villatomt på drygt 1000 kvm med lite berg i dager här och där. Jag vill alltid köpa allt jag ser så hela tomten är nog en sillsallad men jag älskart!  Adressen är Milröksvägen 6, Skogås. Med vänlig hälsning Pia P

Hedenblads trädgård

Publicerat 18 juni, 2021
Vi har skapat vår trädgård från början när vi byggde hus 2012. Tomten är på 1150 kvm varav trädgården är på ca 700 kvm och vi fortsätter att utveckla den hela tiden. Det blir några nya projekt varje år. Trädgården har olika teman och rum, såsom en vit del, en asiatisk oas med pergola, den gröna …

Hamnells trädgård

Publicerat 18 juni, 2021
Hamnells trädgård i Solgård Trädgården har vuxit fram och förändrats över tid, vi har bott här sedan 2002. Grunden var några stora träd, hur den  sedan anlagts beror vad som dykt upp både i form av material och idéer. Nu är det våra bikupor som styr en hel del vad som planteras. Sen fler…

Lilians trädgård

Publicerat 24 maj, 2021
Vilken typ av trädgårdsmänniska är du? Jag är uppvuxen på landet med trädgård och min första ”trädgård” anlade jag på en sandstrand tillsammans med min storasyster. Vi gjorde bäddar i sanden och plockade blommor på ängen som vi satte i bäddarna. När jag flyttade hemifrån och bodde i lägenhet …

Fribergs trädgård

Publicerat 18 maj, 2021
Vi började anlägga vår trädgård för drygt 20 år sedan efter att vi flyttat in i vårt nybyggda hus. Eftersom det inte fanns någonting tidigare kunde vi planera och anlägga från början. Vi har satsat mycket färg och form och olika rum vilket har givit oss en lugn och harmonisk oas i tillvaron. Ett…

Marias trädgård

Publicerat 30 april, 2021
Vilken typ av trädgårdsmänniska är du? Jag kallar mig för en Art and Craft- trädgårds människa. Mest odlar jag för ögat och kompletterar gärna trädgården med egentillverkad trädgårdskonst. Jag är uppvuxen i lägenhet men när jag var i 30-årsådern köpte mina föräldrar ett landställe och den …

Jennys trädgård

Publicerat 27 april, 2021
Vilken typ av trädgårdsmänniska är du? En odlare. Jag odlar mycket grönsaker och frukt, och tycker om att fröså växter. Jag känner mig som mest levande när jag står och spanar efter de första livstecknen hos mina frösådder. Jag har dåligt med ro att bara sitta och hänga i trädgården, jag gräv…

Eriksson-Holmbergs trädgård

Publicerat 1 april, 2021
Stor och solig tomt högt belägen med utsikt över Kvarnsjön. Trädgården började anläggas år 2000 och består av många olika rum, utökas för varje år, för tillfället finns stenpartier och växter som trivs i torra lägen, t.ex. en liten öken med Opuntia-kaktusar. Men även många perenner, växthus, woo…

Helenas trädgård

Publicerat 30 mars, 2021
Vilken typ av trädgårdsmänniska är du? Det här var en svår fråga som jag fick tänka riktigt länge på … För mig är trädgården en del av hemmet, en del av där jag bor. Den inställningen kan nog förklaras av att jag är uppvuxen på en gård på landet och ”hemma” var ju mycket vidare än bara de fyr…

Britts trädgård

Publicerat 25 mars, 2021
Bilden ovan från vår entré 2013 Vilken typ av trädgårdsmänniska är du? Jag är uppvuxen i lägenhet och fick trädgård först när jag bildade familj på 80-talet. Där jag växte upp på 60-talet fanns mycket natur omkring hyreshusen och vi barn vistades mycket ute när vi lekte. Jag tror att det ä…

Pernillas trädgård

Publicerat 21 mars, 2021
Vilken typ av trädgårdsmänniska är du? När vi flyttade till Segeltorp på 16 år sedan så kunde jag inte ett smack om trädgårdskötsel. Men jag grävde ur en vildvuxet område i trädgården och planterade en massa kryddväxter och så småningom hängde även min man, Sven, på. Och sen har det bara fort…

Att följa sitt gröna hjärta

Publicerat 19 februari, 2021
Jag har ett yrkesliv som har tagit några extra svängar innan jag hamnade rätt dvs där jag är nu. Jag hade redan som liten målet att bli trädgårdsmästare och odlade massor på vår balkong, och i mitt rum som mest liknade en djungel. Jag tjatade också till mig en kolonilott som jag och mamma odl…